Met 3D scans op bezoek in de Egyptische koningsvallei

Op dinsdag 13 juni 2017 organiseren Museum Boerhaave en het Lorentz Center een publiekslezing over het inzetten van 3D scans bij het documenteren en conserveren van graftombes van Farao’s in het oude Egypte. Onder de titel ‘Conservation facsimiles in Luxor’ gaat de Spaanse architect Carlos Bayod Lucini, verbonden aan de multidisciplinaire studio Factum Arte (www.factum-arte.com), in op het gebruik van digitale media bij het conserveren van erfgoed. De (Engelstalige) lezing is om 17:00 uur in de Orangerie van de Leidse Hortus Botanicus en is vrij toegankelijk.

Drie jaar na de opening van de replica van de grafkamer van farao Toetanchamon, aan het begin van de Koningsvallei in het Egyptische Luxor, gaat het overkoepelende Theban Necropolis Preservation Initiative een volgende fase in. Op dit moment ondergaat de graftombe van farao Seti I een serie 3D-scans met inzet van lasertechnologie om dit werelderfgoed met grote precisie en in hoge resolutie te documenteren. Het verzamelen van deze data is van belang bij het conserveren van de tombe en dient tegelijk als basis voor het maken van een exacte replica. Deze duurzame benadering, waarin naast het scannen ook 3D-printen en computergestuurd boren en snijden (CNC milling) een prominente plek hebben, komt de toerist tegemoet en spaart het origineel. Na zo’n dertig jaar voor het publiek gesloten te zijn geweest, beleeft de glorieuze grafkelder van Seti I, een van Egyptes belangrijkste monumenten, straks zijn ‘heropening’ als replica.

De publiekslezing van Bayod Lucini is onderdeel van de Lorentz Center workshop ‘Re-enactment, Replication, Reconstruction’, welke van 12 t/m 16 juni plaatsvindt. Specialisten op uiteenlopende gebieden als archeologie, museaal erfgoed, kunstgeschiedenis, musicologie en antropologie, wisselen kennis uit aangaande heropvoeringen, replica’s en reconstructies van historische gebeurtenissen en belangrijke experimenten. Ook de valproef waarmee ’s Gravesande circa 1720 Newton controleerde komt aan bod: conservatoren Ad Maas en Tiemen Cocquyt van Museum Boerhaave zullen op basis van een replica van het toen gebruikte toestel opnieuw demonstreren dat Newton het bij het verkeerde eind had.

Deze publiekslezing  maakt deel uit van de samenwerking tussen Museum Boerhaave en het Lorentz Center. Internationaal gerespecteerde deskundigen spreken voor een breed publiek over onderwerpen van maatschappelijk en/of wetenschappelijk belang. Zie www.lorentzcenter.nl voor nadere informatie. Museum Boerhaave, Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde, heeft als doel het maatschappelijk draagvlak voor wetenschap in Nederland te versterken. Altijd zoekt Museum Boerhaave met zijn activiteiten aansluiting bij de actualiteit. Zie www.museumboerhaave.nl.

Het Lorentz Center, gevestigd in de Universiteit Leiden, organiseert internationale workshops in alle wetenschappelijke disciplines. Het Lorentz Center heeft als doel, grensverleggend en innovatief onderzoek te bevorderen, ook in relatie tot grote maatschappelijke vraagstukken.

 

Wat: Publiekslezing ‘Conservation facsimiles in Luxor’

Wanneer: Dinsdag 13 juni van 17:00 tot 18:00 uur

Waar: Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden

Toegang: Gratis

Aanmelden: www.museumboerhaave.nl/publiekslezing

Nadere inlichtingen: prof. dr. Sven Dupré, www.artechne.nl, e-mail: s.g.m.dupre@uu.nl